Bericht van de voorzitter

BERICHT VAN DE VOORZITTER

Beste leden,

Als ik vandaag achter mijn computer ga zitten om de nieuwsbrief van de International Whisky Society te schrijven is het 15 mei 2017. Nu zal u waarschijnlijk denken “nou en?” Maar voor ondergetekende en vele anderen fans in binnen en buitenland is het op dit moment nogal moeilijk aan iets anders te denken dan het gisteren behaalde landskampioenschap van Feyenoord.

En natuurlijk is dit prachtige blad WHISKY ETC. Een whiskymagazine en heb ik ook in de vorige editie al aandacht gewijd aan voetbal in het algemeen, maar toch is er opnieuw een link te leggen tussen het fenomeen voetbal en whisky.

Het legioen van Feyenoord is bekend – in voor- en tegenspoed - om zijn trouw aan de club, een product wat onverbrekelijk verbonden is met de mentaliteit van de stad Rotterdam. ‘’Geen woorden maar daden, niet lullen maar poetsen en in Rotterdam hebben we geen overhemden met lange mouwen’’ zijn bekende slogans, die dit illustreren en duidelijk ook van toepassing zijn op de instelling van het geheel van deze prachtige club. Hiermee heeft men dit resultaat mede behaald.

Daarin herkennen we dan tegelijkertijd de verbinding met de basis van de whisky-industrie, waar de kennis van het vak en de inzet van alle harde werkers in de distilleerderijen altijd bepalend zijn en zullen blijven voor het succes van de productgroep.

De machtige eigenaren van de distilleerderijen zijn zich hopelijk hiervan bewust en zullen prioriteit blijven geven aan de oorspronkelijke waarde en kwaliteit van het product. Vroegtijdige bottelingen met allerlei fancy-toevoegingen - bedacht door de marketingmensen – leiden slechts tot hoge winsten op korte termijn en tevreden aandeelhouders.

De Stichting International Whisky Society gaat in ieder geval gewoon door met veel aandacht te besteden aan zijn trouwe leden. Er is een nieuwe website ontwikkeld met een nieuwe domeinnaam - www.whiskysociety.nl -, die niet alleen moderner van vormgeving is maar ook meer mogelijkheden biedt voor de organisatie en zijn deelnemers. In dit verband zouden wij het op prijs stellen van hen te vernemen, welke faciliteiten zij verwachten van het gebruik maken van de website, zoals bijv. het bestellen van kaarten en inschrijven voor activiteiten.

Voor de Eigen Bottelingen Glen Moray en Bunnahabhain begint de restvoorraad nu wel behoorlijk te slinken, zodat we voor dit jaar nog maar een nieuwe hebben aangeschaft. Een zeldzame Speyside Linkwood 11 jaar voor de interessante prijs van €. 64.-. Een beperkt volume van ongeveer 100 flessen, maar daarom een zeer bijzondere aanvulling van uw verzameling.

Op verzoek van de leden zijn we er voor de geïnteresseerden eindelijk in geslaagd een ouder vat aan te schaffen. Het is geworden een Ardmore, die al 5 jaar op vat ligt en waarvoor slechts 20 certificaten beschikbaar zijn. De hogere prijs per 12 flessen hiervoor is nog niet bekend, maar de liefhebbers zullen ongetwijfeld de website snel raadplegen om deel te nemen in dit project.

De vol geboekte reizen onder leiding van Wim Wamelink naar Islay en Orkney waren weer een groot succes en voor het bezoek aan Speyside in oktober zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Kijk op de website - www.whiskysociety.nl. - en meld u aan voor het te laat is. Het uitgestelde bezoek aan Belgian Owl vindt plaats op zaterdag 9 september. Een prachtige distilleerderij, waar uiteraard veel geproefd gaat worden en we dus met een bus naar toe gaan.

Tenslotte nadert ons 15-jarig bestaan in 2018 met rasse schreden en wordt niet alleen een geschikte locatie gezocht om dit te vieren, maar ook zijn onze experts druk met het vinden van een betaalbare 15 jaar oude Scotch Single Malt Whisky, die dit heuglijke feit op waardige wijze zal gaan opluisteren.

Met vriendelijke groeten en tot de volgende keer,

Uw Voorzitter,
Ger M. Kleinjan.