Nieuwsbrief van de IWS

NIEUWSBRIEF NR. 2 STICHTING INTERNATIONAL WHISKY SOCIETY 2017.

Beste IWS leden,

De eerste warme dagen hebben ons volop opgewarmd en hopelijk heeft u de tijd gehad om daar optimaal van te genieten. Toch is ook met warmer weer een dram op z’n tijd heerlijk.

We hebben weer allerlei nieuws te melden dus vandaar deze nieuwsbrief. U kunt hierin lezen over de reizen die we in april en mei hebben beleefd, naar de mooiste whisky’s van Campbeltown, Islay en Jura alsook naar de Orkney eilanden voor Scapa en Highland Park. Wij melden ook alvast de activiteiten waar u de agenda voor kunt blokken.

Heeft u de vernieuwde site www.whiskysociety.nl al bekeken? De titel is ingekort door het woordje “International” weg te laten want whiskysociety zegt al genoeg, toch?

De IWS blijft bezig om u van informatie te voorzien en evenementen te organiseren waar onze hobbygenoten zich bij kunnen aansluiten. Schenk nu eerst maar even een dram in en geniet.

Sláinte!

Nieuwe Website

De nieuwe site is klaar. Dat is hoog tijd want de oude bestond al bijna 15 jaar. Kijk maar even op www.whiskysociety.nl(De oude site met de lange titel www.internationalwhiskysociety.nl linkt nog gewoon door)

Reisverslag Campbeltown – Islay – Jura

Van 4 t/m 7 mei 2017

Wat een heerlijke reis was dit. Alle 8 medereizigers waren voor de eerste keer mee met zo’n IWS trip georganiseerd en begeleid door Wim Wamelink, IWS secretaris. Genoten van een warehouse tasting van ruim 3,5 uur bij Springbank, van de geuren van de Jura distillery ‘s morgens bij het ontbijt in het naastgelegen hotel en nog veel meer.

Voor het verslag met foto’s klik hier.

Reisverslag Orkney Eilanden

Van 4 t/m 7 mei 2017

Ook deze reis waren er 8 liefhebbers die allemaal Orkney, met al haar indrukwekkende monumenten, natuurschoon en Whisky distilleries, wilden ervaren. Het geweldig mooie weer maakte deze reis extra tot een belevenis.

Voor het verslag met foto’s klik hier.

Dagtrip naar Distillery Belgian Owl op 9 september a.s.

Wie gaat er mee? Er is plaats voor 25 deelnemers!

Omdat we graag op pad gaan om een ‘kijkje in de keuken’ te nemen zoeken we naar mogelijkheden in Nederland en België. Wij zouden heel graag dit jaar bij de beroemde stokerij van Zuidam in Baarle Nassau op bezoek gaan maar zij hebben ons laten weten definitief geen tours te kunnen doen en bezoekers te ontvangen omdat zij doende zijn met verbouwingen waardoor er geen gelegenheid is om ons goed te ontvangen. Dan staat het alsnog gepland maar dan voor 2018.

Belgian Owl

Als leuk alternatief gaan we naar de bekende distilleerderij Belgian Owl in Fexhe-le-Haut-Clocher in de buurt van Luik. Zij hebben ons laten weten welkom te zijn op 9 september voor een uitgebreide tour en proeverij. We gaan met maximaal 25 gasten en reizen gezamenlijk per luxe touringcar. Gezelligheid alom dus ga mee!

Whiskyfestivals:

Er staan voor het najaar van 2017 ook weer mooie whisky evenementen op de kalender.
Hieronder een kort overzicht:

Voor het komende najaar is er nog de reis naar de Speyside. Tijdens deze trip gaan we zeker de Speyside Cooperage, de vatenmakerij, bezoeken. Maar ook een kijke nemen en iets meer dan dat, in The Mash Tun in Aberlour en The Highlander Inn in Craigellachie.

Er zijn nu 8 aanmeldingen dus gaan we zeker op reis en zit de minivan vol. Maar als u wilt deelnemen, meldt u dan zo spoedig mogelijk aan want bij meer dan 13 reizigers gaat de reis met een touringcar met chauffeur.

Reisinfo:

We vliegen Amsterdam-Edinburgh v.v. en verblijven in Grantown on Spey. De bekende distilleries worden bezocht, zowel onderweg als in de Speyside. Met zoveel indrukken is het heerlijk nagenieten in de bar van het hotel met een dram bij de open haard…wie gaat er mee?

Deze reis duurt 3 dagen van vrijdag 21 oktober tot en met zondag 23 oktober 2017. Inclusief vlucht, vervoer, hotel met ontbijt, diners en tours.

* Whisky tasting festival 26 aug Utrecht www.whiskytastingfestival.nl
* Maltstock 8-10 sept Overasselt www.maltstock.com
* Whisky by the Sea 22-23 sept Vlissingen www.whiskybythesea.nl
* Potstill festival 6-8 okt Amersfoort www.potstillfestval.com
* Whisky & Rum aan Zee 14 okt IJmuiden www.zeewijck.nl
* International whisky Festival 17-19 nov Den Haag www.internationalwhiskyfestival.nl

Whiskyreis in najaar 2017

Voor het komende najaar is er nog de reis naar de Speyside. Tijdens deze trip gaan we zeker de Speyside Cooperage, de vatenmakerij, bezoeken. Maar ook een kijke nemen en iets meer dan dat, in The Mash Tun in Aberlour en The Highlander Inn in Craigellachie.

Er zijn nu 8 aanmeldingen dus gaan we zeker op reis en zit de minivan vol. Maar als u wilt deelnemen, meldt u dan zo spoedig mogelijk aan want bij meer dan 13 reizigers gaat de reis met een touringcar met chauffeur.

Reisinfo:

We vliegen Amsterdam-Edinburgh v.v. en verblijven in Grantown on Spey. De bekende distilleries worden bezocht, zowel onderweg als in de Speyside. Met zoveel indrukken is het heerlijk nagenieten in de bar van het hotel met een dram bij de open haard…wie gaat er mee?

Deze reis duurt 3 dagen van vrijdag 21 oktober tot en met zondag 23 oktober 2017. Inclusief vlucht, vervoer, hotel met ontbijt, diners en tours.

Voor € 725,00 p.p. Zie de folder in de bijlage of de site www.whiskysociety.nl

Whiskyreis plannen voor 2018

Uiteraard gaan we de reizen ook in 2018 weer voor u verzorgen. Het zijn korte trips met kleine gezelschappen waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen, comfortabele hotels, goed van eten en drinken en veel whisky; zowel bij de tours, in de verhalen en in het glas.

Voorlopig staan de volgende data gepland:

Jura-Islay

Een 4 daagse reis waarbij we alle distilleries op deze twee eilanden gaan bezoeken.Overnachting op het Jura eiland tegenover de distillery…….Van donderdag 12 april tot en met zondag 15 april 2018

Orkney

De tweede reis in het voorjaar van 2018 vindt plaats van woensdag 2 tot en met zondag 6 mei. Ook nu gaan we daar zowel Highland Park als Scapa distillery ervaren maar onderweg zijn ook indrukwekkende distilleries als Glenmorangie, Clynelish en Pulteney. Uiteraard zullen we ook stilstaan met een dram bij de indrukwekkende natuur en geschiedenis met de Scara Brae, Yesnaby Cliff, Ring of Brodgar en Italian Chapel.

Als u ook eens mee wilt kunt u alvast voor 2018 aanmelden per mail info@whiskysociety.nl of kijk op de site www.whiskysociety.nl

Eigen IWS-Bottelingen

De beide bottelingen, de Braeval 13yo en de Glen Moray 8yo zijn nog verkrijgbaar. Exclusief voor u als lid. U kunt de whisky bestellen via de site: www.whiskysociety.nl

Twee bijzondere bottelingen die u zeker zullen bekoren. Slainthe.

Nieuwe Eigen Botteling: Linkwood…..

We hebben beslag kunnen leggen op een kleine voorraad flessen met een prachtige whisky. Dit is een heel prettige Linkwood die een verfijnde zoetheid koppelt aan een zich steeds duidelijker ontwikkelende kruidigheid. Niet erg complex, wel ontzettend lekker. De whisky is niet koud gefilterd en heeft hij een vat sterkte van 56,1 %.

Cask number 101A
Distilled 20 July 2005
Bottled 10 August 2016
Cask Type Barrel
Wood Type American oak
No of bottles 223
Bottle 700 ml - Non chill filtered - Natural colour
ABV 56,1 % alc.vol
Prijs € 64,00 per fles
Tasting notes:
Kleur: licht goudgeel
Neus: complex, zoet en grassig, vanille en citrus tonen
Smaak: stevig, bloemig, zoetheid van honing en mout
Afdronk: redelijk lang, prettig drogend
Informatie over de Linkwood distilleerderij:

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van de stad Elgin aan het riviertje de Burn of Linkwood. De naam Linkwood dankt de distilleerderij dan ook aan deze rivier. Het koelwater voor de condensors wordt dan ook hier uit gehaald. Linkwood isletterlijk:ondersteuningsbalk.

De distilleerderij is in 1824 opgericht door Peter Brown, die bij een gerst producerend bedrijf werkzaam was. De productie was in het eerste jaar slechts 4500 liter maar nadat Peter's zoon William de zaak had overgenomen produceerde hij in 1874 reeds 227.000 liter. Linkwood had toen reeds een goede naam bij whiskyliefhebbers. Na diverse sluitingen en overnames werd in 1971 een geheel nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude. De oude distilleerderij werd echter niet afgebroken maar is nog steeds intact, er wordt zelfs verteld dat de spinnenwebben niet verwijderd mochten worden, daar alles bij het oude moest blijven. De oude distilleerderij is nog veelvuldig in bedrijf. In de nieuwe distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills en zes grote washbacks. Men gebruikt voor de rijping refill bourbon- en refill sherryvaten. Het water voor de malt productie komt via een pijpleiding uit de bronnen bij het Milbuies Loch. Er wordt slechts zo'n 2 procent als single malt verkocht, maar is als single malt geweldig. Linkwood is een heerlijke aperitiefwhisky met veel fans onder de kenners.

Whisky Casks Owners Club

Goed nieuws: Wij zijn er in geslaagd om een cask Ardmore aan te schaffen die al enige tijd ligt te rijpen. De reden hiervoor is om de liefhebbers van een eigen botteling de kans te geven in te schrijven voor een certificaat van een vat wat relatief snel gebotteld gaat worden. Normaal doen we een cask nieuwe spirit maar ditmaal dus een Ardmore Cask van 5y oud.

Het bestuur van de IWS wenst u wederom veel whiskyplezier de komende tijd.


NIEUWSBRIEF IWS

Beste IWS leden,

Wat gebeurt er veel in de wereld van onze geliefde whisky. Veel nieuwe lanceringen en releases, veel proeverijen en overal festivals waarbij whisky de hoofdrol speelt. Het eerstvolgende grote festival vindt plaats in Gent in België en is zeer de moeite waard. Anders dan de meeste festivals is er in Gent zowel op zaterdag als op zondag 1 lange sessie van 12.00-18.00 uur. Dus geen avondsessies daar en dat geeft u daarom de gelegenheid om vooral ook de stad te bezoeken en te genieten van de geweldige gezellige Gentse sferen. Zo mag u ook eigenlijk het jeneverkot niet missen……

Op zaterdag 18 en zondag 19 maart in het ICC Ghent in Vlaanderen. Direct de week daarna, van 24 tot en met 26 maart is het altijd gezellige WFNN in de Aa kerk in Groningen. U bent er vast bij. Genieten maar.

De IWS blijft bezig om u van informatie te voorzien en evenementen te organiseren waar onze hobbygenoten zich bij kunnen aansluiten. In deze nieuwsbrief leest u over de nieuwe site, plannen voor een trip naar distillery Belgian Owl, reizen en de clubbottelingen.

Schenk nu eerst maar even een dram in en geniet.

Sláinte!

Klik hier voor de geplande whiskyreizen

Nieuwe Website

Er wordt nu hard gewerkt om een nieuwe site te bouwen voor onze IWS. Dat is hoog tijd want de oude bestaat al zo’n 15 jaar en is niet eenvoudig bij te houden. Dus krijgen we een modernere look en kan de informatie actueler worden gehouden. De titel zal ook korter zijn want we gaan ons beperken tot www.whiskysociety.nl

Uiteraard passen we ook het mailadres daar op aan. De bestaande site www.internationalwhiskysociety.nl met hetzelfde mailadres zal doorlinken naar de nieuwe site dus wordt het voor iedereen makkelijker.

Dagtrip naar Distillery Belgian Owl en Brouwerij Welderen

Omdat we graag op pad gaan om een ‘kijkje in de keuken’ te nemen zoeken we naar mogelijkheden in Nederland en België. Wij zouden heel graag dit jaar bij de beroemde stokerij van Zuidam in Baarle Nassau op bezoek gaan maar zij hebben ons laten weten definitief geen tours te doen en bezoekers te ontvangen omdat zij doende zijn met verbouwingen dat er geen gelegenheid is om ons goed te ontvangen. Dan staat het alsnog gepland maar dan voor 2018.

Als leuk alternatief zijn we gekomen bij de bekende distilleerderij Belgian Owl in Fexhe-le-Haut-Clocher in de buurt van Luik. Zij hebben ons laten weten welkom te zijn. Er wordt nu een programma gemaakt waar u op kunt inschrijven. Informatie hierover volgt zsm.

Eigen IWS-Bottelingen

De beide bottelingen, de Braeval 13yo en de Glen Moray 8yo zijn nog verkrijgbaar. Exclusief voor u als lid. U kunt de whisky bestellen via de site: www.internationalwhiskysociety.nl

Twee bijzondere bottelingen die u zeker zullen bekoren. Slainthe.

Het bestuur van de IWS wenst u wederom veel whiskyplezier de komende tijd.