Bottelingen

Jubileum Botteling

Vanwege het 15 jarig bestaan hebben we een speciale 15y botteling!

Glen Scotia Campbeltown Single Malt
Gedistilleerd in 2002
Gebotteld in 2017
Non chill filtered, Cask strength 55,9%
Exclusief te koop voor IWS leden.
Prijs € 84,00 per fles. Maximaal aantal flessen per lid is 6.

Glen ScotiaDeze speciale jubileum wordt gepresenteerd op het jubileum feest op 8 september 2018. Voorintekening is al mogelijk. Alleen per mail naar info@whiskysociety.nl Graag vermelden bij de bestelling: Ophalen op het jubileum of na het jubileumfeest toezenden waarbij de verzendkosten € 10,00 bedragen.

Glen Scotia-distilleerderij of soms liefkozend bekend als The Scotia of Old Scotia is een distilleerderij die producent is van single malt whisky. De distilleerderij werd opgericht in 1832 in Campbeltown. Glen Scotia Distillery werd opgericht in 1832 en is ongeveer honderdtachtig jaar actief. Campbeltown is een klein stadje op het Schiereiland Kintyre aan de westkust van Schotland. Het is liefkozend bekend als de "Wee Toon", en de Victoriaanse Whisky Capital of the World. Op zijn hoogtepunt in de jaren 1800 waren er 21 distilleerderijen in dit kleine stadje met ongeveer 170 distilleerderijen die op dat moment in de UK actief waren. Campbeltown heeft nog steeds 3 operationele distilleerderijen: Glen Scotia, Springbank en Glengyle. Deze distilleerderijen geven een opmerkelijk inzicht in de geschiedenis van het maken van whisky in dit afgelegen, ooit vruchtbare, whiskygebied van Schotland.

Glen ScotiaGlen Scotia was formeel bekend als 'Scotia' toen het voor het eerst werd opgericht in 1832 door Stewart & Galbraith and Company. Stewart & Galbraith Co. runde de distilleerderij bijna 60 jaar. De opmerkelijke industrieel Duncan MacCallum kocht de distilleerderij in 1891 en bouwde de grote voorgevel (Malting Floors) die langs High Street loopt. In 2014 werd de distilleerderij gekocht door Loch Lomond Group, die zwaar in de site heeft geïnvesteerd, waarbij het merendeel van de engineeringwerkzaamheden werden gepland en beheerd door de distilleerderijmanager, Iain Mc Alister. Glen Scotia opereert momenteel met een staf van slechts zeven medewerkers. Er wordt aangenomen dat er één manager, één winkelmanager en vijf distilleerderijbedrijven zijn. Glen Scotia is een van de kleinste in Schotland. De huidige jaarlijkse productieniveaus bedragen ongeveer 500.000 liter en na aanzienlijke investeringen zal dit naar verwachting nog verder stijgen.


IWS BOTTELINGEN

Met enige regelmaat krijgen IWS leden de mogelijkheid in te schrijven op speciale bottelingen

Bestellen kan nu via het contact formulier.


NIEUWE EIGEN BOTTELING IWS: LINKWOOD

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van de stad Elgin aan het riviertje de Burn of Linkwood. De naam Linkwood dankt de distilleerderij dan ook aan deze rivier. Het koelwater voor de condensors wordt hier uit gehaald. Linkwood is letterlijk: ‘ondersteuningsbalk’.

De distilleerderij is in 1824 opgericht door Peter Brown die bij een gerst producerend bedrijf werkzaam was. De productie was in het eerste jaar slechts 4500 liter maar nadat Peter's zoon William de zaak had overgenomen produceerde hij in 1874 reeds 227.000 liter. Linkwood had toen al een goede naam bij whiskyliefhebbers. Na diverse sluitingen en overnames werd in 1971 een geheel nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude. De oude distilleerderij werd echter niet afgebroken en is nog steeds intact, er wordt zelfs verteld dat de spinnenwebben niet verwijderd mochten worden daar alles bij het oude moest blijven. De oude distilleerderij is nog veelvuldig in bedrijf. In de nieuwe distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills en zes grote washbacks. Men gebruikt voor de rijping refill bourbon- en refill sherryvaten. Het water voor de malt productie komt via een pijpleiding uit de bronnen bij het Milbuies Loch. Er wordt slechts zo'n 2 procent als single malt verkocht en die is als single malt geweldig. Linkwood is een heerlijke aperitiefwhisky met veel fans onder de kenners.

Dit is een heel prettige Linkwood die een verfijnde zoetheid koppelt aan een zich steeds duidelijker ontwikkelende kruidigheid. Niet erg complex, wel ontzettend lekker. De whisky is niet koud gefilterd en heeft hij een vat sterkte van 56,1 %.

Cask number 101A
Distilled 20 July 2005
Bottled 10 August 2016
Cask Type Barrel
Wood Type American oak
No of bottles 110
Bottle 700 ml
Non chill filtered
Natural colour
ABV 56,1 % alc.vol
Prijs € 64,00

Tasting notes

  • Kleur: licht goudgeel.
  • Neus: complex, zoet en grassig, vanille en citrus tonen.
  • Smaak: stevig, bloemig, zoetheid van honing en mout
  • Afdronk: redelijk lang, prettig drogend