Bottelingen

NIEUWE EIGEN BOTTELING IWS: LINKWOOD

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van de stad Elgin aan het riviertje de Burn of Linkwood. De naam Linkwood dankt de distilleerderij dan ook aan deze rivier. Het koelwater voor de condensors wordt hier uit gehaald. Linkwood is letterlijk: ‘ondersteuningsbalk’.

De distilleerderij is in 1824 opgericht door Peter Brown die bij een gerst producerend bedrijf werkzaam was. De productie was in het eerste jaar slechts 4500 liter maar nadat Peter's zoon William de zaak had overgenomen produceerde hij in 1874 reeds 227.000 liter. Linkwood had toen al een goede naam bij whiskyliefhebbers. Na diverse sluitingen en overnames werd in 1971 een geheel nieuwe distilleerderij gebouwd naast de oude. De oude distilleerderij werd echter niet afgebroken en is nog steeds intact, er wordt zelfs verteld dat de spinnenwebben niet verwijderd mochten worden daar alles bij het oude moest blijven. De oude distilleerderij is nog veelvuldig in bedrijf. In de nieuwe distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills en zes grote washbacks. Men gebruikt voor de rijping refill bourbon- en refill sherryvaten. Het water voor de malt productie komt via een pijpleiding uit de bronnen bij het Milbuies Loch. Er wordt slechts zo'n 2 procent als single malt verkocht en die is als single malt geweldig. Linkwood is een heerlijke aperitiefwhisky met veel fans onder de kenners.

Dit is een heel prettige Linkwood die een verfijnde zoetheid koppelt aan een zich steeds duidelijker ontwikkelende kruidigheid. Niet erg complex, wel ontzettend lekker. De whisky is niet koud gefilterd en heeft hij een vat sterkte van 56,1 %.

Cask number 101A
Distilled 20 July 2005
Bottled 10 August 2016
Cask Type Barrel
Wood Type American oak
No of bottles 110
Bottle 700 ml
Non chill filtered
Natural colour
ABV 56,1 % alc.vol
Prijs € 64,00

Tasting notes

  • Kleur: licht goudgeel.
  • Neus: complex, zoet en grassig, vanille en citrus tonen.
  • Smaak: stevig, bloemig, zoetheid van honing en mout
  • Afdronk: redelijk lang, prettig drogend

IWS BOTTELINGEN

Met enige regelmaat krijgen IWS leden de mogelijkheid in te schrijven op speciale bottelingen

Glen Moray 8yo

Glen MorayUNIEKE WHISKY, SLECHTS ZELDEN ALS SINGLE CASK

Het betreft een 8 jaar oude Hogshead, vatnummer 11510. Totaal 60 flessen, 46%, 700 ml.
Neus: krenten, groene appels, toffee.
Tong: vanille, rijk fruit, zandkoekjes.
Afdronk: lang, zacht, een vleugje citrusschil.

De Glen Moray distilleerderij is gebouwd in 1897 en heeft een geschiedenis zoals vele Schotse distilleerderijen. Open & dicht gedurende de jaren, verschillende eigenaren sinds de start. Bekendste eigenaar is Glenmorangie PLC sinds 1996 die vervolgens in 2004 weer werden overgenomen door Louis Vuitton Moet Hennessy. Deze firma concentreerde zich op de merken Glenmorangie en Ardbeg en verkochten in 2008 de distilleerderij aan La Martiniquaise. Deze wilden een eigen Schotse distilleerderij om zo zelf een onderdeel te hebben voor hun bekende Label 5 blended whisky. Sinds deze overgang komen er steeds meer eigen bottelingen van Glen Moray op de markt.

Deze Douglas Laing botteling stamt uit de periode voor de overname (2007) en is een van de weinige speciale bottelingen. Het is een hele mooie Speyside met de klassieke kenmerken : een bloemig karakter, veel vanille tonen en zacht van smaak.

Alleen te bestellen door IWS-leden voor €49,-- per fles.

Bunnahabhain 8yo

Het betreft een 8 jaar oude Hogshead. Totaal 120 flessen, 46%, 700 ml.
Neus: vanille - sinaasappel - sultana cake.
Tong: groen appelschil - amandelen - zeezout.
Afdronk: lang en droog - lichte turf - noten.

Uitverkocht

Bestellen kan nu via het contact formulier.